I alla typer av undersökningar är det inte ovanligt att frågor ställs om ditt postnummer och hur du fick reda på ett visst företag. Många av oss har hört dessa frågor när vi pratat i telefon med kabel- eller internetföretag. Dessa frågor ställs eftersom ett företags kunskap om en kunds inställning till en produkt eller tjänst som de använder sig av är av stor betydelse.
På samma sätt finns det mycket mer information om kunderna, bland annat om deras känslor och preferenser för produkter och om deras demografiska förhållanden. Detta är oerhört användbart för entreprenörer och småföretagare om de har kunskap för att korrekt samla insikter och tolka resultaten. Det som är bra med onlineundersökningar är att de är snabba och effektiva när det gäller att samla in data och mycket kostnadseffektiva. Nedan följer några steg som hjälper dig att komma igång med undersökningar.
Bestäm dina mål
Det är viktigt att du först fastställer dina affärsmål när du genomför din onlineundersökning. Det kan vara så att du överväger en ny produktlinje eller att du vill samla in information som kan stärka erbjudanden till eventuella investerare eller marknadsförare. Du kanske till och med vill utvärdera effektiviteten i dina reklamstrategier. Du bör kunna begränsa längden på din undersökning eftersom du måste stå emot viljan att fråga om allt som faller dig in. I slutändan innebär detta att du måste ha en Väldefinierade mål. som hjälper dig att identifiera vilka frågor du ska ställa i undersökningen.
Fungerar i omvänd riktning
Så snart du har fastställt dina mål bör du betrakta uppgifterna som du vill få ut av resultaten av undersökningen och använd sedan omvänt tänkande för att utforma frågor som behandlar dessa frågor. Om du till exempel vill veta hur kunderna tycker om ditt företags service, ställ alla frågor du kan komma på som rör hur de blev betjänade. Du bör ställa frågor om t.ex. de anställdas vänlighet, atmosfären och så vidare. Var bara säker på att du inte frågar dubbelriktade frågor. Detta innebär att du inte bör ställa två frågor i en fråga som kan förvirra eller tvinga deltagaren att svara på ett sätt som du inte förväntar dig. Ställ till exempel inte frågor som: "Hur välkomnande och erfarna var kundtjänstoperatörerna?". Det kan vara så att operatörerna var välkomnande men inte särskilt erfarna, eller tvärtom. Detta kan påverka hur deltagaren svarar på frågan. Du får bäst resultat om du gör frågorna mer fokuserade och relevanta för dina mål.
Var medveten om eventuella fördomar
Du vet förmodligen vilka typer av svar som du sannolikt kommer att få på dina enkäter. Det är dock ett vanligt misstag att skapa frågor som leder till de svar du vill ha. Till exempel: "Håller du med om att kundtjänstoperatörerna var välkomnande?" Om du leder deltagaren på det här sättet tenderar de att vara vänligare eller partiska, även om det inte är sant. Överväg att randomisera ordningen på frågorna och se till att det är riktiga frågor och inte påståenden.
Experimentera först
Det är en bra idé att låta en erfaren person redigera din enkät först. Den måste vara tydlig och direkt med riktade frågor. Se till att tidsbestämma den person som genomför enkäten. Om det tar för lång tid eller om det finns för många frågor kommer många deltagare inte att slutföra enkäten. Öppna frågor kräver mer tid att besvara. De ger dock bättre resultat. Så var inte rädd och börja använda en gratis verktyg för online-enkät!
Samla in resultatet och utvärdera informationen
Det är viktigt att du håller koll på dina kunder. Du kan behöva skicka e-postmeddelanden för att få feedback, annonsera på din webbplats och till och med på vissa webbplatser från tredje part för att få fler att delta i undersökningen. Se bara till att hålla din undersökning öppen och tillgänglig i en vecka för att ge alla en rättvis chans att delta i den. Så snart du har fått dina resultat, analysera dem och dra dina egna slutsatser. När detta är gjort kan du gå tillbaka till de grundläggande målen från det första steget och kontrollera om du har uppnått dem med undersökningen.
Lämna ett svar