Ce este un sondaj bun?
Un sondaj bun vă oferă informații clare și utile pentru deciziile dumneavoastră de afaceri. Sondajele bune au rate de răspuns mai mari și date de mai bună calitate. Sondajele bune sunt ușor de completat și nu sunt confuze.
Urmând aceste reguli de bază ale unei bune anchete, puteți crește rata de răspuns a sondajului dumneavoastră și puteți îmbunătăți calitatea datelor pe care le colectați:
1) Definiți în mod clar scopul sondajului
Obiectivele neclare conduc la rezultate neclare și ultimul lucru pe care doriți să îl obțineți este un set de rezultate care nu oferă o valoare reală de îmbunătățire a deciziilor. Sondajele bune au obiective bine definite și ușor de înțeles. Petreceți timp la început pentru a identifica obiectivele, în scris pare evident, dar am văzut o mulțime de sondaje în care câteva minute de planificare ar fi putut face diferența între a primi răspunsuri de calitate (răspunsuri care sunt utile ca intrări pentru decizii) sau date neinterpretabile.
Planificarea în avans ajută la asigurarea faptului că sondajul pune întrebările potrivite pentru a îndeplini obiectivul și a genera date utile.
Care este scopul acestui sondaj?
- De ce creați acest sondaj?
- Ce sperați să realizați cu acest sondaj?
Cum veți utiliza datele pe care le colectați?
- Ce decizii sperați să influențați prin rezultatele acestui sondaj? (Acest lucru vă va ajuta ulterior să identificați ce date trebuie să colectați pentru a lua aceste decizii).
2) Mențineți sondajul scurt și concentrat
Un răspuns scurt și concentrat ajută atât la calitatea, cât și la cantitatea răspunsului. În general, este mai bine să vă concentrați asupra unui singur obiectiv decât să încercați să creați un sondaj principal care să acopere mai multe obiective.
Sondajele mai scurte au, în general, rate de răspuns mai mari și un număr mai mic de abandonuri în rândul participanților la sondaj. Este în natura umană să dorească ca lucrurile să fie rapide și ușoare - odată ce un participant la sondaj își pierde interesul, pur și simplu abandonează sarcina - lăsându-vă să determinați cum să interpretați acel set de date parțiale (sau dacă să le folosiți pe toate).
Asigurați-vă că fiecare întrebare se concentrează pe contribuția la îndeplinirea obiectivului dumneavoastră declarat. Nu adăugați întrebări "frumoase" care nu furnizează în mod direct date care să vă ajute să vă atingeți obiectivele.
Pentru a fi siguri că sondajul este scurt, cronometrați câteva persoane care participă la sondaj. Cercetările Gallop au arătat că sondajul ar trebui să dureze 5 minute sau mai puțin pentru a fi completat. Un timp de 6 - 10 minute este acceptabil, dar după 11 minute apar rate semnificative de abandon.
3) Păstrați întrebările simple
Asigurați-vă că întrebările dvs. merg la subiect și evitați utilizarea jargonului. Nu presupuneți că participanții la sondaj se simt la fel de confortabil ca și dvs. cu acronimele. Încercați să faceți întrebările cât mai specifice și directe posibil. Comparați: Care a fost experiența dumneavoastră de lucru cu echipa noastră de resurse umane? Cu: Cât de mulțumit sunteți de timpul de răspuns al echipei noastre de resurse umane?
4) Folosiți întrebări închise ori de câte ori este posibil
Întrebările închise oferă celor care participă la sondaj opțiuni specifice (de exemplu, Da sau Nu), ceea ce facilitează analiza rezultatelor. Întrebările închise pot lua forma unui răspuns da/nu, a unei opțiuni multiple sau a unei scale de evaluare. Întrebările deschise permit oamenilor să răspundă la o întrebare în propriile cuvinte. Întrebările deschise sunt întrebări suplimentare excelente și pot oferi informații calitative și perspective utile. Cu toate acestea, în scopul colectării și analizei, sunt de preferat întrebările închise.
5) Păstrați coerența întrebărilor de pe scala de evaluare în cadrul sondajului
Scalele de evaluare sunt o modalitate excelentă de a măsura și compara seturi de variabile. Dacă alegeți să folosiți scări de evaluare (de exemplu, de la 1 la 5), păstrați coerența pe tot parcursul sondajului. Folosiți același număr de puncte pe scală și asigurați-vă că semnificațiile de "mare" și "mic" rămân consecvente pe tot parcursul sondajului. De asemenea, utilizați un număr impar în scala de evaluare pentru a facilita analiza datelor. Schimbarea scării de evaluare îi va deruta pe participanții la sondaj, ceea ce va duce la răspunsuri nesigure.
6) Ordonarea logică
Asigurați-vă că sondajul dumneavoastră se desfășoară într-o ordine logică. Începeți cu o scurtă introducere care să motiveze participanții la sondaj să completeze sondajul (de exemplu, "Ajutați-ne să ne îmbunătățim serviciile pe care vi le oferim. Vă rugăm să răspundeți la următorul sondaj scurt."). În continuare, este o idee bună să începeți cu întrebări cu o bază mai largă și apoi să treceți la cele cu un domeniu de aplicare mai restrâns. De obicei, este mai bine să colectați datele demografice și să puneți orice întrebare sensibilă la sfârșit (cu excepția cazului în care utilizați aceste informații pentru a elimina participanții la sondaj). Dacă solicitați informații de contact, puneți aceste informații la sfârșit.
7) Pretestați sondajul dvs.
Asigurați-vă că testați sondajul în prealabil cu câțiva membri ai publicului țintă și/sau cu colegii de muncă pentru a găsi defecțiuni și interpretări neașteptate ale întrebărilor.
8) Luați în considerare publicul dvs. atunci când trimiteți invitații la sondaj
Statisticile recente arată că cele mai mari rate de deschidere și de clicuri se înregistrează în zilele de luni, vineri și duminică. În plus, cercetările au arătat că calitatea răspunsurilor la sondaje nu variază de la o zi lucrătoare la una de weekend. Acestea fiind spuse, cel mai important este să țineți cont de publicul dumneavoastră. De exemplu, pentru sondajele adresate angajaților, ar trebui să trimiteți în timpul săptămânii de lucru și la o oră potrivită pentru afacerea dvs. Dacă sunteți o afacere axată pe vânzări, evitați să le trimiteți angajaților la sfârșitul lunii, când aceștia încearcă să încheie afaceri.
9) Luați în considerare trimiterea mai multor memento-uri
Deși nu este adecvat pentru toate sondajele, trimiterea de memento-uri celor care nu au răspuns anterior poate oferi adesea un impuls semnificativ în ceea ce privește ratele de răspuns.
10) Luați în considerare oferirea unui stimulent
În funcție de tipul de sondaj și de audiență, oferirea unui stimulent este de obicei foarte eficientă pentru a îmbunătăți ratele de răspuns. Oamenilor le place ideea de a primi ceva în schimbul timpului lor, iar cercetările au arătat că stimulentele cresc de obicei ratele de răspuns cu 50% în medie. Un avertisment este să păstrați un stimulent adecvat în ceea ce privește domeniul de aplicare. Stimulentele prea mari pot duce la un comportament nedorit, de exemplu, persoane care mint în legătură cu datele demografice pentru a nu fi eliminate din sondaj. De asemenea, nu uitați că un număr mai mare de stimulente mici va aduce o rată de răspuns mai mare decât un număr mai mic de stimulente mari.
Lasă un răspuns