Online enquête vragen - Enkele nuttige richtlijnen!

Wanneer u op zoek bent naar antwoorden op essentiële vragen van klanten, kunt u die alleen krijgen door de juiste vragen te stellen. Dat vergt veel intuïtief denken, hard werken en brainstormsessies met anderen. In de volgende bespreking komen enkele veel voorkomende problemen aan de orde die zich kunnen voordoen bij het verzinnen van vragen voor een enquête.

Een van de eerste dingen om in gedachten te houden bij het bedenken van vragen in een online enquête is weg te blijven van sturende woorden en vragen. Wanneer u kleine wijzigingen aanbrengt in de formulering van de vragen, kan dat aanzienlijke verschillen in de uitkomsten teweegbrengen. Woorden als "zou kunnen", "zou moeten" en "zou kunnen" klinken hetzelfde, maar kunnen de betekenis van de vraag in hoge mate veranderen. Een krachtige formulering die actie of controle betekent, kan betere resultaten opleveren. Een voorbeeld is het woord "verbieden" dat in deze zin wordt gebruikt: Vindt u dat het Congres verzekeringsmaatschappijen moet verbieden de premies te verhogen? Sommige bewoordingen zijn volledig bevooroordeeld, zoals: Je zou toch niet naar Molly's Bar willen gaan voor het kerstfeest van het bedrijf?

Een ander probleem met enquête-onderzoeken is wanneer er vragen op de verkeerde plaats staan. Het is van essentieel belang dat de vragen in de juiste volgorde worden geplaatst, zodat het lijkt alsof zij logisch zijn opgebouwd. Dit voorkomt dat vragen verkeerd worden geïnterpreteerd. Hierdoor kunnen vragen ook in hun juiste context worden geïnterpreteerd. Als vuistregel geldt dat het raadzaam is de trechterbenadering te gebruiken. U gebruikt best algemene en brede vragen aan het begin van uw enquête als opwarmertje. Volg dit op met meer uitgesproken vragen en ga dan terug naar vragen die typisch eenvoudig zijn, zoals vragen gebaseerd op demografische gegevens.

online-enquête

Als je aan de meerkeuzevragen begint, zorg er dan voor vermijd niet-exclusieve feedbackcategorieën. Uw feedbackcategorieën voor meerkeuzevragen moeten onderling gescheiden zijn, zodat voor de hand liggende keuzes kunnen worden gemaakt. Als u het niet-exclusieve type vraagstelling gebruikt, zal de deelnemer aan de enquête ontmoedigd raken en zal de interpretatie op zijn best een uitdaging vormen wanneer u de antwoorden probeert te analyseren.

Zorg ervoor dat u geen onbekende of ingewikkelde bewoordingen gebruikt in uw enquêtevragen. Vermijd het gebruik van een vraag als: Hou je van computers? Deze manier van vragen stellen is vaag, want het kan gaan over de liefde voor internet, de liefde voor computerspelletjes, het plezier in het werken met computers enzovoort. Je moet specifiek blijven in wat je te weten wilt komen.

Stel nooit vragen in een enquête die geforceerde antwoorden opleveren. Het is mogelijk dat mensen die aan de enquête deelnemen niet in staat zijn de vragen te beantwoorden of dat ze gewoon niet willen antwoorden. Voor de meeste mensen is privacy een belangrijk aspect van het leven. Als u vragen stelt over iemands salaris, familie, beroep, persoonlijke hygiëne en dergelijke, kan het zijn dat zij dit te opdringerig vinden en besluiten niet te antwoorden.

Er zijn ook veel andere soorten vragen die u moet vermijden. Een voorbeeld daarvan is het niet grondig opsommen. Wanneer u vragen stelt met betrekking tot lijsten, zorg er dan voor dat u elke optie gedekt hebt. Als u daar niet zeker van bent, moet u een voortest uitvoeren met de optie "Andere", waarbij u de respondenten opdraagt hun antwoord "te specificeren". Als u hiermee klaar bent, moet u de vragenlijst bijwerken en opnieuw bevestigen dat u alle doelstellingen van de enquête hebt bereikt. 

Opmerkingen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands